Equi Guidance

Insights into Leadership

 

Wie zijn wij?

Mijn naam is Josephine Woltman Elpers. Ik werk fulltime en ben directielid van het domein Business, Media & Recht van de Christelijke Hogeschool Windesheim (windesheim.nl), een leuke diverse baan. Ik ben Windesheim-breed verantwoordelijk voor het Honours onderwijs voor studenten, die meer willen en kunnen, en daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de Masters en internationalisering van het domein Business, Media & Recht. Omdat ik van diversiteit houd en graag blijf leren, ben ik tevens lid van de Raad van Toezicht van Marketing Oost (marketingoost.nl), geef ik als universitair gastdocent les in marktonderzoeksmethoden en statistische methoden aan professionals in de deeltijds Master Marketing aan de Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl) en ben bestuurslid van de Nederlandse Ruiter Sport Vereniging (nrsv.nl).  Daarnaast rijd ik in het Nederlandse Endurance Sub-top team (knhs.nl/wedstrijden/disciplines/endurance/) mee. Hiervoor heb ik 9 jaar als hoofd van de afdeling “Market Intelligence” van 3M Deutschland GmbH (3mdeutschland.de/) Duitsland gewerkt, en mede verantwoordelijk voor de opzet van traineeship en leiderschapsprogramma’s voor studenten. Ik ben freelancer geweest en heb aan verschillende nationale en internationale projecten voor het groot, midden en kleine bedrijf gewerkt. Tevens heb ik gedoceerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (rug.nl) en de WHU Universität (whu.edu) in Koblenz. Na mijn Master in bedrijfseconomie, ben ik gepromoveerd op psychologische en statistische modellen waarom mensen zappen tijdens TV commercials. Op mijn achttiende heb ik een jaar de wereld rond gereisd met Up With People (upwithpeople.org), een globale educatieve organisatie.

Sinds 2003 coach ik regelmatig leidinggevenden en managers, maar ook jongere werknemers, studenten en scholieren, die een keuze moeten maken met betrekking tot opleiding en/of start van hun carrière. Mijn focus ligt nu voornamelijk op (aanstaande) leidinggevenden en de verhuur van mijn locatie aan andere coaches.

In 2012 heb ik de twee-jarige opleiding als EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association) coach Level 1 en 2 afgerond aan het Educatief Centrum "de Keulseweg" (keulseweg.nl). Deze opleiding is als enige opleiding in Europa geaccrediteerd als een post-hbo opleiding voor Equine Assisted Coaching Practisioner door het EMCC (European Mentoring & Coaching Council, emccouncil.org). De opleiding is tevens erkend door de NOBCO (Nederlandse Organisatie voor Beroepscoaches, nobco.nl) en EAGALA (Equi Assisted Growth and Learning Association, eagala.org). In 2015 heb ik de Horsedream Corporate Approach train-de-trainer opleiding van EAHAE (European Association for Horse Assisted Education, nl.eaha.org) afgerond voor het internationaal coachen van organisaties met behulp van paarden. 

Ik ben geen carrierejager, ik doe dingen, omdat ik ze leuk vind, ik ben nieuwsgierig, constant op zoek naar iets nieuws, zoek iets uitdagends en werk graag samen met mensen. Ik ben gemotiveerd, een harde werker en zoek constant mijn grenzen op om te kunnen leren.

In mijn leven heb ik zelf ervaren wie goede en minder goede leidinggevenden zijn, hoe goede teams samenwerken, heb zelf als leidinggevende en projectleider veel fouten gemaakt en maak ze nog steeds, heb veel geleerd hoe het wel en hoe het niet moet en ik leer nog steeds. Op mijn pad, ontmoet ik constant goede leermeesters en coaches, met wie ik nog steeds in contact ben.

Reeds meer dan 30 jaar werk ik met paarden, begonnen als tiener op een manege en sinds 12 jaar bezit ik mijn eigen paarden. Zij zijn mijn grootste leermeesters. Zij leren mij dagelijks wat goed leiderschap betekent: vertrouwen, jezelf begrijpen, elkaar begrijpen, bij jezelf blijven, authentiek zijn, geduld, samenwerken, duidelijk zijn, consequent en consistent zijn, verantwoordelijkheid nemen, voor elkaar zorgen, dichtbij de natuur blijven, emotioneel en sociaal intelligent zijn, etcetera.

Door de samenwerking met Hamir, Hadyr, Aise en Aaike verdiep ik mij continu in de gezondheid en het welzijn van mens en dier en vooral in paarden. Wat mij hierin fascineert is het natuurlijk vermogen van ieder individu. Ik vind het zeer belangrijk te focusseren op de sterke kanten van eenieder en leiding te nemen in de beslissingen tijdens je eigen leven.

De paarden

Ter Waele Hamir (terwaele.nl) is een speelse en liefdevolle Arabieren-ruin met een zeer gevoelig karakter. Hij is 9 jaar oud. Door zijn sensiviteit kan hij mensen bijzonder goed reflecteren. Hamir is zeer down-to-earth en leergierig. Hij vindt het heerlijk om dingen uit te proberen en grenzen op te zoeken.

Ter Waele Hadyr (ook Hadi genoemd, terwaele.nl) een Arabieren-hengstje van bijna 12 maanden oud. Hadi is een half-broer van Hamir en beiden hebben dezelfde moeder: Ter Waele Hamidah. Hadi is een zeer intelligent veulen, die snel leert en graag contact met mensen zoekt. Hij neemt mensen graag mee op zijn ontdekkingsreis.   

Aise Fan de Sinnehof (ook Ice genoemd, sinnehof.webklik.nl) is een 6-jarige haflinger-ruin, een echte all-rounder, die overal bij wil zijn. Ice is zeer betrouwbaar, heel lief, maar ook erg ondeugend. Hij steekt zijn neus overal in en niets ontgaat hem.

Aaike van Jagershof is een nieuwsgierige en humoristische Arabo-Fries ruin van 8 jaar oud. Als er iets (nieuws) gaat gebeuren, is Aaike er ook altijd meteen bij. Aaike houdt van dingen ontdekken, onderzoeken en uitproberen. Soms is hij een echte boef.

Hamir, Ice en Aaike leven bij mij aan huis en worden op een natuurlijke wijze gehouden. Hadi het veulen groeit nu op bij Elsanne Arabians (elssanne-arabians.com) in Frankrijk in een kudde paarden, zodat hij zich lichamelijk goed kan ontwikkelen in de heuvels en goed sociaal natuurlijk gedrag van zijn soortgenoten leert.  De EQUI GUIDANCE paarden en ik houden ons bezig met gezonde voeding voor paard en mens, hoefverzorging, natural horsemanship, coaching, endurance, trektochten, dressuur, en wat de natuur ons zo al te bieden heeft.