EQUI GUIDANCE Leadership:
               Human & Horse coaching en training

 Waarom paarden?

Leiderschap in de moderne huidige maatschappij
Hedentendage leven we in een wisseling van waardesystemen. Deze wisseling vraagt om vernieuwing, niet alleen in technologie, maar ook in leiderschap, waar op netwerken gebaseerde organisatorische structuren in zicht komen. Jongere generaties zijn zeer  ondernemend en actief verbonden in een wereldwijd contactennetwerk. Ze zijn geinteresseerd in milieukewesties en duurzaamheid. Ze willen ook authenticiteit en transparantie. Tegelijkertijd roept hun vloeiende beheersing van sociale media communicatie om collaboratieve zakelijke modellen. De meest succesvolle zakelijke leiderschapsstijlen van de laatste veertig jaar kunnen daarom niet meer als voorbeeld dienen. Er komt duidelijk steeds meer vraag naar leiders die vanuit een bewuste balans in lichamelijke, cognitieve, sociale, emotionele en spirituale vaardigheden mensen en organisaties in deze uitdagende nieuwe wereld laten floreren.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dat dieren als paarden hun eigen intelligentie hebben en dat zij zelfstandig denkende, lerende, en voelende wezens zijn. Paarden overleven als soort al meer dan 50 miljoen jaar succesvol op aarde, tien keer langer dan wij mensen. Hun natuurlijke kuddegedrag staat model voor effectieve communicatie, authentieke relaties, en samenwerking op basis van individuele talenten en competenties. Paarden leren ons het geheim van lichaamstaal als ook de rest van effectieve communicatie. 

Een kudde paarden heeft geen één en dezelfde leider.  Het klopt dat er altijd één paard is dat op dat moment het leiderschap over de kudde heeft, maar dit hoeft niet altijd hetzelfde paard te zijn. Zoals de alfa-merrie de kudde naar water en voedsel kan leiden, maar het leiderschap overdraagt naar een beschermende hengst zodra er gevaar dreigt, zo zijn er nog meer rollen die een kudde te verdelen heeft. Zo kan één paard een actie of beweging maken, waarop de rest van de kudde volgt of hetzelfde gedrag gaat vertonen. Het is gebleken dat in verschillende situaties, verschillende leden van de kudde een leidende rol op zich kunnen nemen. Dat wil zeggen dat ieder paard in bepaalde situaties kan leiden, maar ook kan volgen. Leiden en volgen wisselen elkaar af tussen de leden van de kudde, wat voor dynamiek, communicatie en samenhang in een kudde zorgt.

Welke rollen er zijn, en hoe dit in zijn werk gaat, kan je bij EQUI GUIDANCE Leadership ontdekken, en dat alleen al maakt de samenwerking met een paard of meerdere paarden bijzonder interessant. Je leert hierdoor inzicht te krijgen in je talenten op het gebied van intelligent leiderschap: de balans tussen lichamelijke, cognitieve, sociale, emotionele en spirituele vaardigheden, afhankelijk van de situatie.

Paarden leven in het hier en nu. Ze zijn sociale kuddedieren en voor hun overleving afhankelijk van de groep. Zij letten daarom scherp op elkaars signalen. Op het moment dat mens en paard(en) met elkaar gaan samenwerken vormen beiden een nieuwe kudde met eigen regels. Paarden spiegelen wat de menselijke lichaamstaal hun vertelt, helemaal als je op het paard zit. Hun reacties geven veel informatie, maken mensen bewust van hun emoties, gedachten en gedrag en motiveren tot bewustzijn, ervaringsgericht leren en verandering. 

Je doet of jullie doen samen met mij oefeningen met of op het paard. Uit de reacties van het paard is direct te zien wat de gevolgen van je handelingen met of op het paard zijn. Dat motiveert je om van te leren en gedrag te veranderingen. Je kan het geleerde meteen uitproberen en je krijgt direct feedback van paard. Dat is toch een prachtige leerervaring!